Kurs i Bergen (illustrasjonsbilde)
Kurs i Bergen (illustrasjonsbilde)

AI Prompt Engineering – En grunnleggende innføring

Kurs i Bergen: I dagens digitale verden er kunstig intelligens (AI) en teknologi som stadig flere får tilgang til, enten det gjelder å bruke en chatbot, generere tekst, eller analysere data. Men for å få mest mulig ut av AI-systemer, er det viktig å forstå hvordan man kan kommunisere med dem på en effektiv måte. Dette er hvor “AI Prompt” kommer inn, også kalt “AI prompt engineering”.

Hva er en AI Prompt?

En AI-prompt er ganske enkelt en instruksjon du gir til en AI. Det er setningen, spørsmålet eller kommandoen som forteller AI hva du ønsker at den skal gjøre. Hvordan du formulerer denne instruksjonen har en direkte innvirkning på hvor nøyaktig og nyttig svaret fra AI vil være. For å si det enkelt: jo klarere og mer presis prompten din er, jo bedre vil AI kunne svare.

Hvorfor er det viktig å skrive gode AI-prompt?

AI-systemer, som for eksempel språkmodeller, er utformet for å forstå og respondere på menneskelig språk, men de er ikke tankelesere. De reagerer utelukkende på den informasjonen de får i prompten. Hvis du gir en upresis eller vag prompt, kan AI gi deg feil eller ubrukelig informasjon. På den annen side, en godt formulert prompt kan gi svært nyttige, nøyaktige og til og med kreative resultater.

Ved å mestre kunsten å skrive AI-prompt, kan du få mer nøyaktige svar, spare tid, og få bedre resultater på dine forespørsler – enten det er innen skriving, forskning, kunst, eller andre oppgaver hvor AI brukes.

Eksempler på god og dårlig AI-prompt

La oss illustrere med noen eksempler:

  • Dårlig prompt: “Fortell meg om teknologi”

    Resultat: AI kan gi deg en bred, vag forklaring om teknologi, kanskje til og med dekke temaer du ikke er interessert i.
  • God prompt: “Forklar hvordan kunstig intelligens brukes i medisinsk diagnostikk.”

    Resultat: AI vil svare spesifikt om AI-teknologier brukt i helsevesenet, som maskinlæring for å analysere medisinske bilder eller data for å forbedre diagnoser.

I det første eksemplet, er prompten for bred, og AI kan gi deg en overfladisk eller irrelevant respons. I det andre eksemplet, er prompten spesifikk og veileder AI til å levere en fokusert og relevant forklaring.

Grunnleggende tips til å skrive gode AI-prompt

  • Vær spesifikk: Jo mer konkret du er, desto bedre. I stedet for å spørre om “teknologi”, spesifiser hva slags teknologi du ønsker å lære om.
  • Gi kontekst: Hvis det er nødvendig, legg til bakgrunnsinformasjon eller detaljer for å hjelpe AI med å forstå hva du spør etter. Dette kan inkludere informasjon om formålet ditt eller målgruppen.
  • Spør etter klarhet: Hvis du ønsker en enkel forklaring eller mer teknisk dybde, spesifiser dette. For eksempel kan du be om en “enkel forklaring for en 10-åring” eller “en teknisk analyse for eksperter.”
  • Bruk eksempler: Hvis du vil ha noe på en bestemt måte, inkludér et eksempel. Dette gjør det lettere for AI å følge instruksjonene dine nøyaktig.
  • Eksperimenter: AI kan noen ganger gi bedre svar hvis du prøver flere måter å formulere spørsmålet på. Prøv deg frem med ulike formuleringer for å se hva som gir best resultat.

Ved å følge disse tipsene og praktisere kunsten å skrive AI-prompt, vil du kunne bruke AI mer effektivt, og dermed dra nytte av den enorme kapasiteten AI har til å hjelpe med et bredt spekter av oppgaver.

 
 

Bonus tips: test og forbedre AI prompter gjennom nye forsøk

Hva betyr dette?

Når du skriver en AI-prompt, kan det være nyttig å teste og justere prompten flere ganger for å få best mulig resultat. Selv med en godt formulert prompt kan det være nødvendig å finjustere teksten basert på de svarene du får.

Hvordan gjøre det?

  1. Start med en grunnleggende prompt: Begynn med en enkel og klar formulering av hva du ønsker. For eksempel, hvis du vil ha en beskrivelse av en prosess, kan du starte med en generell prompt som “Beskriv prosessen for X.”
  2. Evaluer resultatene: Se på hva AI-en gir deg som svar. Er det tilstrekkelig detaljert? Er det relevant? Gir det deg informasjonen du trenger?
  3. Justere prompten: Basert på resultatene, kan du justere prompten din. Hvis svaret var for vagt, prøv å være mer spesifikk eller legge til mer kontekst. Hvis AI-en misforstod spørsmålet, kan du prøve en annen formulering.
  4. Gjenta og forbedre: Gjenta prosessen med justerte prompter. Hver gjentagelse gir deg muligheten til å finjustere prompten og oppnå mer nøyaktige resultater.

Eksempel:

  • Opprinnelig prompt: “Hvordan lage en kopp te?”
  • Evaluering: Svaret er for generelt og mangler detaljer om prosessen.
  • Justert prompt: “Kan du gi en trinnvis veiledning for å lage en kopp svart te, inkludert tid for hver trinn og temperatur på vannet?”

Ved å bruke forbedringer og justeringer kan du forbedre kvaliteten på AI-svarene betydelig og sikre at du får akkurat det du trenger. Denne måten kan spare tid og forbedre effektiviteten i bruken av AI-verktøy.

 

 
 

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote
Bergen Forum: Søndagsåpne butikker i Bergen

Disse butikkene har søndagsåpent i Bergen sentrum hele året

Løp i Bergen 2024 - Hva skjer i Bergen

Løp i Bergen i 2024. Neste løp er 29. oktober